Rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în dieta animalelor mici
În lumea modernă a secolului XXI, când animalele noastre de companie au aceleași probleme ca și oamenii, trebuie să fim foarte atenți ca acestea să fie hrănite corespunzător și să primească tot ceea ce au nevoie pentru a trăi o viață sănătoasă și fericită.
Din fericire, știința nutrițională avansează într-un ritm rapid și oferă explicații pentru multe probleme care până acum nu aveau rezolvare și pentru bolile tipice ale animalelor de companie. În articolul următor, vom explora un subiect care scoate la iveală o serie de boli misterioase și le transformă în deficiențe alimentare ușor de remediat, în timp ce pentru alte animale le poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, performanțele sportive sau bunăstarea. Așadar, să ne uităm la acizii grași omega-3 și omega-6, deja bine cunoscuți din lumea suplimentelor pentru oameni.
Acizii grași esențiali și formarea lor
Îți promit că nu vom intra într-o lungă lecție de chimie, dar cu siguranță merită să ne uităm mai atent la originea acizilor grași.
Aproximativ 90% din grăsimile alimentare provin din trigliceride, care sunt alcătuite din acizi grași și glicerol. Acești acizi grași constau dintr-un lanț de carbon cu o grupare metil la un capăt și o grupare carboxil la celălalt. Fiecare atom de carbon poate avea atașați mai mulți atomi de hidrogen. Dacă un acid gras este saturat sau nesaturat este determinat de faptul că atomii de hidrogen sunt atașați în toate pozițiile posibile sau sunt înlocuiți de legături duble între atomii de carbon în câteva poziții. Un acid gras se numește mononesaturat dacă conține o astfel de legătură dublă, în timp ce acizii grași polinesaturați conțin două sau mai multe astfel de legături duble.
Figura 1: Structura acizilor grași omega-3 și omega-6 (sursa: EUFIC)
După cum se poate vedea în figura de mai sus, acizii grași omega-3 și omega-6 sunt amândoi grăsimi polinesaturate, diferența constă în localizarea legăturilor duble. Pornind de la grupa metil (notată ca omega), prima astfel de dublă legătură se află la al treilea atom de carbon pentru acizii grași omega-3, în timp ce pentru acizii grași omega-6 se află la al șaselea atom de carbon. De aici și numele. Dar ce înseamnă mai exact acest nume?
Caracteristicile acizilor grași omega-3
Trei acizi grași sunt esențiali de cunoscut pentru a deveni prieteni buni cu familia omega-3. Aceștia sunt:
- ALA (acid alfa-linolenic),
- EPA (acid eicosapentaenoic)
- și DHA (acid docosahexaenoic).
ALA este un acid gras omega-3 scurt (18 atomi de carbon) care se găsește în in, cânepă și alte surse vegetale. ALA poate fi transformat în EPA și DHA, deși acest mecanism nu este foarte eficient, motiv pentru care este important să ne asigurăm că EPA și DHA, care sunt considerate esențiale pentru calitatea vieții, sunt disponibile din alte surse.
EPA este un acid gras polinesaturat cu 20 de atomi de carbon, care este un antiinflamator eficient, subțiază sângele și inhibă formarea de vase de sânge (formarea de noi vase de sânge, un mecanism necesar pentru răspândirea cancerului).
DHA este un acid gras polinesaturat cu o lungime de 22 de atomi de carbon, care este necesar pentru dezvoltarea creierului fetal și pentru menținerea ulterioară a unei funcții cognitive normale. La fel ca EPA, DHA are puternice proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii. De exemplu, deși organismul uman poate produce DHA din EPA și viceversa, corpul nostru funcționează cel mai bine atunci când există o cantitate suficientă din ambele grăsimi esențiale în organism. În plus, procesul de conversie este intensiv din punct de vedere energetic, ceea ce este deosebit de dezavantajos în cazul animalelor bolnave sau în vârstă, de exemplu, sau al animalelor care sunt expuse în mod regulat la exerciții fizice intense.
EPA și DHA pot fi transformate în substanțe asemănătoare hormonilor numite prostaglandine, tromboxani și leucotriene. Aceștia controlează o serie de procese cheie, cum ar fi coagularea sângelui (împiedicând coagularea sângelui), inflamația (ajutând capacitatea noastră de a răspunde la leziuni sau la atacuri bacteriene), tonusul pereților vaselor de sânge și sistemul imunitar.
Studiile arată că animalele care consumă un nivel ridicat de acizi grași omega-3 în dieta lor sau sub formă de supliment au un risc mai mic de atac de cord. Acest lucru se datorează faptului că prostaglandinele reduc aglomerarea celulelor roșii din sânge și scad tensiunea arterială.
Caracteristicile acizilor grași omega-6
Acizii grași Omega-6 includ:
- LA (acid linoleic),
- GLA (acid gama-linolenic)
- și DPA (acid docosapentaenoic). Acestea sunt importante pentru funcționarea sănătoasă a membranei celulare și pentru sănătatea pielii.
Desigur, este ușor să confunzi acidul linoleic (omega-6) și acidul linolenic (omega-3), dar am încredere că diagrama de mai sus te va ajuta să faci distincția între ele. Mai mult, dacă acordăm atenție acestui detaliu important, putem evita multe neînțelegeri ca niște adevărați experți în domeniu.
Animalele care sunt ținute pe o dietă săracă în grăsimi sau care nu au suficient acid linoleic devin adesea foarte deshidratate. Acizii grași Omega-6 reduc nivelul așa-numitului colesterol „rău” LDL, dar, din păcate, un consum foarte mare poate reduce și nivelul HDL.
Deoarece un consum ridicat de acizi grași Omega-6 sporește efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, aceștia pot crește riscul de cancer. Prin urmare, este recomandabil să se urmărească un aport limitat de Omega-6 sau, cel puțin, să se echilibreze cu acizi grași Omega-3 din alte surse.
Raportul corect
Din nefericire, în ciuda numeroaselor proprietăți de promovare a sănătății ale acizilor grași omega-3, există o tendință la nivel mondial către o lipsă a acestor acizi grași polinesaturați în alimentația animalelor și a oamenilor deopotrivă. În ciuda unei cantități tot mai mari de literatură care evidențiază dezavantajele și efectele pe termen lung asupra sănătății ale unei diete deficitare în omega-3 sau ale unei diete cu un raport distorsionat omega-3/omega-6, din păcate, majoritatea alimentelor pentru animale de companie conțin încă puțin sau deloc acizi grași esențial, sau conțin niveluri foarte ridicate de acizi grași omega-6 și niveluri neglijabile de acizi grași omega-3, iar foarte puțini oameni completează dieta animalelor lor de companie cu suplimentele corespunzătoare.
Unele surse sugerează un raport de 5:1, în timp ce altele sugerează un raport de 2:1 în favoarea acizilor grași omega-6. Acest raport poate fi restabilit cu ușurință cu o sursă de bună calitate de omega-3 sub forma unui simplu supliment sau a unei gustări recompensatoare și vom vedea cu siguranță efecte pozitive aproape nenumărate asupra animalelor noastre de companie.
Mai multe despre beneficiile acizilor grași omega-3
Acizii grași polinesaturați acționează prin diferite căi metabolice în diferite părți ale corpului. Pentru a înțelege mai bine care sunt organele și sistemele de organe pe care le afectează, poate că cel mai util este să le analizăm pe fiecare dintre ele separat.
►Sistemul cardiovascular
Mai multe informații decât orice alt compus sunt disponibile cu privire la efectele benefice ale uleiului de pește bogat în acizi grași omega-3 asupra inimii. Numeroase studii au demonstrat efectele benefice ale unui aport crescut de EPA și DHA asupra întregului sistem cardiovascular. De exemplu, pentru pacienții cardiaci și pentru cei cu niveluri ridicate de trigliceride, în SUA se recomandă doze mari de suplimente EPA și DHA, deoarece acestea pot corecta funcția cardiacă și dezechilibrele colesterolului fără efecte secundare. Acest lucru nu este diferit în cazul animalelor de companie.
Beneficiile susținute de cercetare ale acizilor grași omega-3 nu sunt exhaustive:
- susțin circulația sângelui și funcția sănătoasă a vaselor de sânge
- favorizează descompunerea grăsimilor alimentare și a colesterolului
- susțin un ritm cardiac sănătos
- ajută la normalizarea nivelului de trigliceride
- reducerea tensiunii arteriale
- ajută la combaterea tulburărilor de coagulare a sângelui
►Sistemul nervos și starea de spirit
Un număr tot mai mare de cercetări arată că uleiul de pește - care conține un procent ridicat de acizi grași omega-3 - are efecte surprinzător de benefice asupra sistemului nervos și a sănătății mentale. Creierul este alcătuit din aproape 60% grăsimi, EPA și DHA constituind o proporție importantă. DHA reprezintă aproximativ 20% din totalul acizilor grași din cortexul cerebral. Acest strat al creierului este responsabil pentru procesarea sofisticată a informațiilor, cum ar fi memoria și atenția.
Relația dintre consumul de ulei de pește și simptomele depresive la om a fost investigată în cadrul mai multor studii și, în toate cazurile, echipele de cercetare au concluzionat că un aport ridicat de EPA/DHA a redus cel puțin, și în multe cazuri a eliminat, simptomele depresive și schimbările sezoniere de dispoziție. Cercetările privind comportamentul și bunăstarea animalelor mici în funcție de conținutul de EPA/DHA din alimentație au urmat această linie de investigație și au raportat, de asemenea, îmbunătățiri ale memoriei și ale capacității de învățare în grupurile care au luat doze mai mari.
Beneficiile acizilor grași omega-3 asupra sistemului nervos nu sunt exhaustive:
- susțin funcția nervoasă sănătoasă
- promovează un sentiment de bunăstare
- îmbunătățirea memoriei și a abilităților de învățare
- favorizează menținerea concentrării pentru o perioadă mai lungă de timp
- poate contribui la încetinirea declinului memoriei legat de vârstă
- protejează celulele nervoase de stresul oxidativ și de radicalii liberi
►Vederea
DHA reprezintă aproximativ 30% din acizii grași din țesuturile oculare și, în toate etapele de dezvoltare a ochilor, un aport adecvat de EPA/DHA este esențial pentru a asigura o vedere sănătoasă.
Beneficiile acizilor grași omega-3 asupra vederii nu sunt exhaustive:
- promovează o vedere sănătoasă și clară
- susțin formarea lacrimilor și mențin ochii umeziți
- ajută la menținerea elasticității țesuturilor oculare
- protejează ochiul de stresul oxidativ
►Articulații și coloană vertebrală, sport
Numeroase studii au arătat că acizii grași omega-3 favorizează sistemele de reparare la animale care sunt responsabile de repararea daunelor minore sau majore cauzate de stresul fizic. EPA și DHA contribuie în mod direct la ameliorarea durerilor articulare cauzate de efortul fizic.
Acizii grași Omega-3 contribuie, de asemenea, la dezvoltarea rezistenței și a forței prin creșterea metabolismului aerob.
Beneficiile acizilor grași omega-3 pentru articulații și performanța sportivă nu sunt exhaustive:
- protejează sănătatea coloanei vertebrale și a articulațiilor
- sprijină mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor
- susțin mecanismele de reparare în urma efortului fizic
- prevenirea inflamațiilor și a leziunilor articulare și ligamentare
- îmbunătățesc livrarea de oxigen și nutrienți către celule
- asigură un nivel mai ridicat de energie și o rezistență îmbunătățită
- poate intensifica eliberarea hormonului de creștere
- favorizează vindecarea eventualelor leziuni sportive
►Imunitatea
Cantitatea de acizi grași omega-3 și omega-6 consumată afectează în mod direct viteza și calitatea răspunsului imunitar. În paralel, proporția de acizi grași din membranele celulare determină dacă sistemul imunitar produce molecule benefice sau potențial dăunătoare atunci când este activat. Atunci când sistemul imunitar este forțat să se apere, fie că este vorba de o rană, o alergie sau o infecție, acizii grași sunt eliberați din membranele celulare și joacă un rol în procesele de vindecare ale organismului.
Una dintre cele mai importante funcții ale sistemului imunitar este aceea de a răspunde la condițiile inflamatorii. Inflamația se poate dezvolta în organism dintr-o varietate de cauze, inclusiv artrită, insuficiență renală și boli care afectează creierul și inima. În plus, aceste organe sunt adesea victime ale bolilor autoimune, care pot fi prevenite sau tratate prin menținerea unui sistem imunitar în condiții adecvate.
Să nu uităm că declinul mental legat de vârstă este adesea cauzat de procesele degenerative și inflamatorii din creier. Aceste simptome nu trebuie neapărat atribuite vârstei animalului. Este logic să luptăm pentru ca micii noștri prieteni să aibă o sănătatea mentală și când se află la bătrânețe.
Animalele mai în vârstă sunt, desigur, mai sensibile la bolile inflamatorii, motiv pentru care este foarte important să se prevină apariția alergiilor și a bolilor autoimune. Cu toate acestea, este important de știut că, la animalele care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), suplimentele de acizi grași omega-3 pot reduce coagularea sângelui și, prin urmare, pot duce la o hemofilie excesivă. În astfel de cazuri, consultă întotdeauna medicul veterinar, care poate evalua beneficiile și posibilele riscuri.
De asemenea, merită menționat faptul că, pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar, acizii grași omega-3 au un efect antiinflamator foarte puternic, reduc simptomele alergiilor și sunt, de asemenea, buni pentru infecțiile urechii, atât de frecvente la animalele de companie.
►Perioada de gestație și alăptare
În timpul gestației, necesarul de DHA al animalelor noastre de companie femele crește semnificativ și, în funcție de mărimea puiului, bineînțeles, puii absorb o mulțime de acizi grași de la mamă în timpul creșterii lor în uter. Acest lucru nu este diferit în timpul perioadei de lactație. Deoarece ne dorim cu toții ca sarcina să fie cât mai blândă cu organismele animalelor noastre de companie și ca puii lor să fie puternici și sănătoși, trebuie să ne asigurăm că acoperim nevoile suplimentare de grăsime.
Este un fapt puțin cunoscut faptul că acizii grași omega-3 pot preveni, de asemenea, tulburările de dispoziție de după fătare și, în special în cazul animalelor care fătează pentru prima dată, ajută animalul să devină o mamă bună și să aibă grijă de puii săi în mod adecvat.
Beneficiile acizilor grași omega-3 în timpul sarcinii și alăptării nu sunt exhaustive:
- să prevină epuizarea organismului mamei (depozitele de grăsime)
- să stabilizeze starea de spirit a mamei
- promovează dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos și a ochilor urmașilor
- promovează o greutate sănătoasă la naștere
- promovează dezvoltarea sănătoasă a capacității de învățare și a atenției cățeilor
- sprijină dezvoltarea unui sistem imunitar puternic la urmași
- pot fi utilizate în condiții de siguranță în timpul sarcinii și alăptării
- poate reduce riscul de apariție a alergiilor la urmași
- poate îmbunătăți fertilitatea
►Sănătatea părului, a pielii și a unghiilor
În multe cazuri, deficiențele de acizi grași esențiali apar mai întâi în blana, pielea și unghiile animalelor noastre de companie. Acesta este cel mai ușor de identificat ceea ce este de fapt o deficiență a întregului corp. De cele mai multe ori, proprietarii vin la veterinar atunci când observă că animalul lor de companie își pierde părul, are mâncărimi sau unghiile nu sunt sănătoase. Desigur, există multe motive pentru acest lucru și cel mai bine este să lași diagnosticul pe seama unui profesionist și să nu experimentezi pe cont propriu.
Cu toate acestea, cercetările efectuate de un număr de cabinete veterinare au ajuns la concluzia că, în afară de bolile infecțioase ale pielii, aceste probleme sunt într-adevăr un simptom al deficienței de acizi grași esențiali într-o proporție semnificativă de cazuri. Acest lucru este ușor de înțeles dacă știm că bistratul lipidic al membranei celulare care mărginește celulele pielii conține un număr mare de acizi grași esențiali (de exemplu EPA și DHA) care reglează o serie de procese celulare.
Am văzut deja rolul important al acestor compuși în prevenirea și regenerarea inflamației și în atenuarea proceselor de stres oxidativ asociate cu îmbătrânirea. Lipsa acizilor grași se reflectă astfel rapid în piele și, indirect, în păr și unghii.
Desigur, pentru ca celulele să mențină un raport adecvat de acizi grași Omega-3, aceștia trebuie, de asemenea, să fie reaprovizionați în mod constant. În multe cazuri, sunt necesare până la 3-4 luni de suplimentare cu acizi grași Omega-3 pentru a corecta o deficiență pe termen lung și pentru a regenera vizibil pielea și blana animalului tău de companie.
Beneficiile acizilor grași omega-3 pentru păr, piele și unghii nu sunt exhaustive:
- hrănesc pielea și celulele foliculilor de păr
- protejează împotriva daunelor cauzate de vârstă
- protejează împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi
- hidratează pielea prin reținerea umidității naturale a acesteia
- ajută la combaterea proceselor inflamatorii care afectează pielea
- reduce simptomele alergiilor (alergii la purici, dermatită de contact, alergii alimentare, mătreață, iritații provocate de pierderea părului)
- au un efect pozitiv asupra vindecării bolilor fungice ale pielii, a problemelor pielii și a foliculilor de păr
- utilizarea lor reduce mâncărimea și luminează părul
Cele mai importante surse naturale de acizi grași
După cum arată cercetările, atât acizii grași Omega-3, cât și cei Omega-6 joacă un rol important în protejarea organismului împotriva inflamațiilor. Iar cele mai bune surse naturale ale acestora sunt carnea provenită de la animale hrănite cu iarbă și peștele sălbatic (cum ar fi somonul).
Cu toate acestea, încearcă să eviți sursele alimentare care sunt prea bogate în acizi grași omega-6, cum ar fi uleiurile și suplimentele din porumb, soia și floarea-soarelui.
Surse de substanțe nutritive bogate în acizi grași omega-3:
- somon
- ton
- sardine
- macrou
- hering
- păstrăv
- midii
- stridii
- pește spadă
- biban soare
- cod
- raci
- carne provenită de la animale hrănite cu iarbă
- ouă cu conținut Omega-3
În multe cazuri, este practic imposibil să acoperim necesarul de acizi grași esențiali al animalului nostru de companie din aceste surse naturale, iar aici intervin alimentele și suplimentele îmbogățite cu acizi grași omega-3.
Este foarte dificil să se determine doza corectă, deoarece depinde de specie, de vârsta și de bolile animalului, precum și de faptul dacă este gestantă sau alăptează. Câteva studii efectuate pe câini sugerează că o doză zilnică de EPA de aproximativ 22-40 mg/kg/zi este eficientă, dar această doză trebuie să țină cont și de faptul că suplimentele conțin atât EPA, cât și DHA, astfel încât conținutul total de acizi grași omega-3 trebuie să fie mai mare. Deși s-a demonstrat că aportul de acizi grași omega-3 este sigur chiar și pe termen lung, trebuie avut în vedere faptul că supradozajul extrem poate duce la tulburări digestive, probleme de coagulare a sângelui și tulburări ale sistemului imunitar. Așadar, respectă întotdeauna doza recomandată de medicul veterinar și de producător.
Bibliografie, surse:
Lunn J., Theobald H.: The health effects of dietary unsaturated fatty acids. Nutrition Bulletin
Raffaele De Caterina: n-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease, New England Journal of Medicine
Simopoulos A.: The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental Biology and Medicine
Roudebush P, Schoenherr WD.: Skin and Hair Disorders. In: Hand MS, Thatcher CD, Remillard RL, et al., eds. Small Animal Clinical Nutrition
Scott DW, Miller DH, Griffi n CE. Muller & Kirk's Small Animal Dermatology, 6th ed.
Chiu, C-C, Huang, S-Y, Shen W.W., Su K.P.: Omega-3 polyunsaturated fatty acids for postpartum depression, Am. J. Obstetr. Gyn.
Nettleton, J.A.: Omega-3 fatty acids and health, Chapman and Hall New York
The European Food Information Council
Euro Fed Lipid - European Federation for the Science and Technology of Lipids - Publications
Vetri-Science Omega-3,6,9. Vetri-Science Laboratories Website
WebMD Heart Disease Health Center - Omega-3 Fatty Acids Director
Mirela Dusca
Este un produs pe care il folosesc de multi ani si care este foarte eficient. Il recomand cu incredere.